WETGEVING AUTORAMEN TINTEN
Wat mag nou precies wel en wat niet?
Wetgeving ramen tinten / blinderen
Het staat best wel leuk, geblindeerde of getinte ruiten, maar wat mag nu wel en wat mag niet?
​
Artikel 5.2.42
​
VOORRUIT EN VOORSTE ZIJRUITEN
​
De lichtdoorlaatbaarheid van de voorruit en de naast de bestuurderszitplaats aanwezige zijruiten mag niet minder bedragen dan 55%
​
ACHTERRUIT EN ACHTERZIJRAMEN
​
En zijn geen regels voor het blinderen van deze ramen, mits er een rechterbuiten spiegel aanwezig is.
VEKEERSVEILIGHEID
​
Iedereen kent ze wel: auto's die aan alle kanten zijn geblindeerd zodat je de bestuurder niet of nauwelijks kunt zien. Het ziet er misschien stoer uit, maar vanuit het oogpunt van de verkeersveiligheid is het niet slim én niet toegestaan. Want oogcontact met andere weggebruikers levert in veel verkeerssituaties extra veiligheid op: ziet de chauffeur mij, wat wil hij nu? Zeker bij regenachtig of donker weer, of juist bij zonnig weer wanneer een zonnebril wordt gedragen, kunnen donkere ruiten tot gevaarlijke situaties leiden. Gelukkig zijn de meeste autobezitters zo verstandig om geen coatings, folies of iets dergelijks op hun autoruiten te plakken.
In het Voertuigreglement staan onder andere de permanente eisen. Voor wat betreft ruiten zegt dit reglement:
-
De voorruit en de zijruiten van personenauto’s mogen:* geen beschadigingen of verkleuringen vertonen,* niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen, die het uitzicht van de bestuurder belemmeren.
-
Indien de personenauto niet is voorzien van een rechterbuitenspiegel, mag de achterruit:* geen beschadigingen of verkleuringen vertonen,* niet zijn voorzien van onnodige voorwerpen, die het uitzicht van de bestuurder belemmeren
-
De Minister kan regels vaststellen omtrent het bepaalde in het eerste lid.
APK-EISEN
​
Naast de wettelijke regel hierboven bestaan er ook APK-eisen. Aan deze eisen is toegevoegd dat de ruiten niet mogen zijn voorzien van onnodige voorwerpen die het uitzicht beperken. Te denken valt daarbij aan stickers, lichtdoorlaatbaarheid beperkende folie of, voor wat betreft de achterruit, jaloezieën die de achterruit dichtmaken.
Op grond van Europese regelgeving en APK-normen mag het lichtverlies in geval van getint glas gemeten naar de uitgangswaarde met helder (ongetint) glas nooit meer bedragen dan 25 procent voor de voorruiten en 30% voor de zijruiten voorzijde. Aangezien veel auto’s al getint warmtewerend glas hebben, waarmee ze al een eind in de richting van die 25% komen, valt met het aanbrengen van extra folie maar weinig winst te behalen.
​
RIJKSDIENST VOOR WEGVERKEER-KEURING
​
Bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer komen regelmatig vragen binnen over de APK-keuring van autoruiten. In hoeverre mogen autoruiten donker zijn gemaakt of zijn voorzien van folie bij een APK-keuring?
Het gaat hierbij dus nadrukkelijk om het uitzicht van de bestuurder. Het is bij de keuring niet van belang of er door de ruiten goed naar binnen kan worden gekeken. Is het zicht naar buiten goed, dan is er geen reden tot afkeur. Er bestaat wel apparatuur om de verminderde lichtdoorlatendheid van ruiten te meten, maar dit is zeer kostbare apparatuur. Bij de APK bepaalt dus uiteindelijk de keurmeester of het verminderde uitzicht van de bestuurder toelaatbaar is.
​
OVERTREDING
​
Bij het constateren van een overtreding kan de bestuurder hiervoor bekeurd worden. Daarnaast is het mogelijk dat het kentekenbewijs deel A wordt ingevorderd. Je hebt dan 28 dagen de tijd om jouw auto voor een nacontrole aan te bieden aan het politiebureau.
Indien de auto weer in orde is, krijg je het kentekenbewijs terug. Mocht binnen die 28 dagen geen nacontrole plaatsvinden of de auto niet in orde zijn, wordt het kentekenbewijs opgestuurd naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Om het kentekenbewijs dan terug te krijgen zal de auto door die instantie gekeurd moeten worden.
​
70%
50%
35%
20%
5 TINTEN FOLIE
​
In onze werkplaats kunnen wij de verschillende soorten tinten folie vanuit voorraad met u bespreken. Dit geldt zowel voor de standaard tintfolies, de extra UV werende folies voor mensen met zonne-allergie en de extra dikke inbraakwerende folies.
Andere voordelen zijn onder andere: warmtewerend, bescherming van het interieur en minder schittering door de zon. Lees meer...
​